Reacties van studenten en docenten

 

10 jaar De Foudgumse School in de Leeuwarder Courant van 6 juli 2020!

 10 jaar De Foudgumse School in weekblad Actief!

16-04-2021

Esther Eggink
Wanneer ik schilder….breng ik verf met een penseel of iets anders op een ondergrond. Waarom ik dit doe…. Om mijn verwondering, bewondering of afschuw weer te geven en te herbeleven. De tijd is hierdoor ondergeschikt, soms zelfs niet meer van belang.  En omdat er zoveel manieren zijn om een klodder verf op het doek te zetten, zal ik blijven leren tot ik stop met schilderen. Zo ook op – de inspirerende omgeving van – De Foudgumse School.

Sjoukje Hoogland
Schilderen met veel kleur, licht/donker en mooie vormen, het is inspirerend om een stukje van mijn wereld weer te geven op een leeg doek of paneel.

Met olieverf en pastelkrijt de kleuren te laten spreken is geweldig om te doen. Het is een boeiend proces, en daarbij zijn de lessen van Peter en Cees een goede leidraad om ‘de hersenen te laten wapperen’. Wat leren we veel op De Foudgumse School!

Peter en Cees en de gastdocenten geven richting aan de zoektocht in mijn streven om beter te kunnen schilderen, met veel plezier volg ik de lessen van de Foudgumse School.

Monique v.d. Wal
En dan is het opeens vijf jaar later. Ik herinner mij de dag nog heel goed dat ik de ‘stoute’ schoenen had aangetrokken en mij had aangemeld bij De Foudgumse School, de dag van het gesprek en de eerste dag dat ik les kreeg van Peter. Het was een fantastische en spannende ontdekkingsreis. En het allermooiste van deze reis – ik heb leren schilderen.

Wat ik geleerd heb is om vertrouwen te hebben, los te laten en goed te kijken en luisteren. Dan gebeurt er een wonderlijke iets – de verf en het penseel beginnen te schilderen.

De reis eindigt hier niet en de ontwikkeling zal doorgaan, maar de school ga ik heel erg missen.

Ella Detmar
Vijf jaar De Foudgumse School. De tijd is omgevlogen. Maar wat een fijne opleiding. Deze afgelopen jaren heb ik veel kennis opgedaan: kunstfilosofie, kunstgeschiedenis en techniek.

Geweldige docenten en fijne medestudenten.

Uitgestudeerd ben ik nooit. Er valt nog zoveel te leren en te bestuderen. Een boeiende eindeloze weg.

Nu nog het examen………

Aukje Bakker
Schoonheid.
Alles heeft schoonheid. Als het schilderen mij iets heeft geleerd, dan is het dat. Sinds ik ben gaan schilderen raak ik net zo gemakkelijk ontroerd van een verlepte bloem, een theekop of een jas. Alles is de moeite waard!

De Foudgumse school biedt mij verrassende handvaten om die ontroering vast te leggen. Het is een heerlijk – niet meer te stoppen – proces.

Yteke van der Wal te A.
24 februari 2020
“Een wijde blik verruimt het denken”
De Foudgumse School al 10 jaar een luisterrijke plek waar schilderstudenten les krijgen van gepassioneerde docenten.
Ik ben blij en dankbaar, dat ik gedurende 6 jaar de groei van deze bijzondere school heb mogen meemaken.
Kunstfilosofie, kunstgeschiedenis en gesprekken over de toekomst van kunst, schildertechnieken, materialenonderzoek en een persoonlijke begeleiding, al deze aspecten hebben ertoe bijgedragen dat ik mijn blik hebben kunnen verruimen.
Ik heb leren schilderen door beter te kijken.

2-06-19
M. vd W
Wat een voorrecht…. morgen mag ik examen doen na 3 jaar basisopleiding De Foudgumse School. Het was keihard werken, ik heb er veel voor moeten laten … … dat is niet erg als er zo’n mooie opleiding tegenover staat. Te realiseren dat je investering in tijd en geld een ontwikkeling teweeg heeft gebracht (die bij lange na nog niet klaar is), waar je mee aan de slag kan. Nieuwe uitdagingen lonken. Mijn liefde voor beeldhouwen blijft, mijn liefde voor schilderen blijft nu ook.

12-04-19
Naar aanleiding van de uitslag van de enquete 2019 Enquête 2019 website

M. schreef: Gefeliciteerd! Ik sta volledig achter het cijfer 8,5!
Er wordt door jullie een unieke opleiding van hoge kwaliteit geboden.
Jullie zijn trots op de waardering van de studenten en ik ben trots dat ik de opleiding mag volgen.

Twee docenten van de Vrije Academie ’t Pad hebben zich met goed resultaat en enthousiasme de 5-jarige opleiding aan De Foudgumse school gevolgd en voltooid: Liesbeth Veenhof en Marjan Raven. Docenten van de Vrije Academie ’t Pad. www.vrijeacademiehetpad.nl

19-04-18
Nynke L. schreef op FaceBook: Ik ben net thuis, ben nog aan het nagenieten van deze top dag. Heerlijk buiten geschilderd. Wat is dit toch een fijne school. Waar iedereen aandacht krijgt op de momenten dat je het nodig hebt.

11-02-2018
Nienke L.
Schreef op FaceBook na de masterclass van Niels Smits van Burgst
Als je de mogelijkheid hebt of krijgt, pak dan deze kans en ga je opgeven bij de Foudgumse school. Er wordt hard gewerkt en docenten dagen je uit. Je leert omgaan met je eigen creativiteit. Wat in je zit wordt eruit gehaald. Fantastische ervaring!
en
Monique v d W.
Grensverleggend en super leerzaam!

09-12-17
M. In de drie jaar tijd dat ik op deze school zit, heb ik nooit het gevoel gehad dat de school mij in een bepaalde richting stuurde. In tegendeel, jullie hebben mij juist op een bijzondere manier ruimte en vrijheid gegeven om mezelf te vinden en te ontplooien. Jullie hebben mij de nodige begeleiding gegeven zodat ik mijn eigen pad kon vinden, op mijn eigen tempo en kracht. Daarom ga ik nog steeds met plezier en enthousiasme naar De Foudgumse school!

24-11-2017

Vandaag weer een topdag op De Foudgumse school!! Gewerkt aan twee doeken tegelijk! Heel verrassend! Maar het belangrijkste …… ik krijg eindelijk in de gaten hoe het is om los te schilderen en niet meteen te verzanden in gedetailleerd werk! Hier de voorlopige opzet. Ik ben een gelukkig mens …. dat ik zoveel mag leren!

Marjan de Jong: Vandaag 1e van twee dagen masterclass van John Verberk. Was peentjes zweten, maar weer zoveel geleerd. Thanks John. Morgen lekker nog een dag!’

18-05-17

Marjan de Jong. Mijn laatste schooldag in het 3e jaar. Buiten schilderen ….. prachtig weer ….. jeetje ….. wat zijn die 3 jaar snel gegaan! Veel geleerd, veel persoonlijke groei ….. wat een ontwikkeling, leuke studentengroep. Nu alleen nog even examen doen …..

10-05-17

10-03-17

Joh. D.

….Vele Friese kunstenaars hebben al bij ons in Wierden geëxposeerd. Wij krijgen vele positieve reacties dat nu de twee talentvolle en aanstormende Friese kunstschilders Yvonne Prinsen en Melda Wibawa in galerie Tolg’Art hun prachtige figuratieve schilderijen tot en met 26 maart laten zien. Als galeriehouders zijn we steeds op zoek naar goed werk van de betere kunstenaars. De #FoudgumseSchool zorgt er opnieuw voor dat dit deel van onze missie is geslaagd!12-02-17

N. Na een dag schilderen bij de Foudgumse school ga ik altijd super blij naar huis. Gisteren gaf Margreet Boonstra masterclass bloemen schilderen. Veel geleerd en een fijne docent om les van te krijgen.
Bedankt

Werkbespreking

13-01-17
MvdW Ten eerste wil ik zeggen wat een fantastische dag ik heb gehad vandaag. Leerzaam en fijn! Ik ben blij dat ik de stap mag zetten om met deze opleiding bezig te gaan.

22-11-2016
J. v. d. B.: Een geweldige opleiding, de academie van Friesland.

15-11-16
Marjan de Jonge: Topdag gehad op school!!! Nieuwe bevlogen docent, Klaas Weremeus Buning. Een dag met een gouden randje. Wat ben ik toch een bevoorrecht mens … dat ik deze opleiding mag doen!

Melda Wibawa: Ik was helemaal enthousiast!! Geweldige les! Weer een top dag!

M. Topdag gehad!

A.S. Zo kan-ie wel weer. Als ze tenminste de kleinste academie willen blijven…

12-11-16
M. Een en al oor voor “de meester” John Verberk.
Goed luisteren, goed kijken en dan … zelf doen. Veel geleerd.. dank je wel John Verberk!

M. Vandaag een fantastische masterclass gehad van John Verberk. Orde maken in de chaos. Heel leerzame dag. Heerlijk.

11-11-16
W. Heerlijk gewerkt gisteren in de les van John Verberk en genoeg handvaten om weer verder mee aan de slag te kunnen. Top, bedankt John!

Masterclass door John Verberk

Masterclass door John Verberk

Muze in kimono
www.proefdekunst.nl/en-plein-air-schilderen
met Melda Wibawa

Masterclass Niels Smits van Burgst

Masterclass Niels Smits van Burgst

Na de masterclass van Niels Smits van Burgst:
L. Ik heb twee hele fijne dagen gehad op De Foudgumse School!!!!!

Ik heb altijd schilderkunst aan een kunstacademie willen studeren en toen ik de kans kreeg om bij De Foudgumse School te leren, greep ik zonder aarzelen die kans.
Dinie Goedhart heeft ooit tegen mij gezegd dat ik geen spijt van mijn beslissing zou krijgen en…zij heeft gelijk! Ik heb in een mum van tijd erg veel geleerd van alle docenten en ik kan nog steeds heel veel leren. Schilderen is voor mij een behoefte geworden, een soort verslaving. Door schilderen krijg ik juist energie.

Tekenen en Plein-air/ live schilderen zijn mijn favoriet. Het maakt niet uit of het nu een stadsgezicht, stadstafereel, stilleven of portret is. Uit mijn hoofd schilderen vind ik de laatste tijd erg leuk.

Schilderen is voor mij een proces: het uitwerken van ideeën tot een eindresultaat. Een speels, uitdagend en innovatief proces om mijn creatieve geest en geleerde kennis samen te brengen.
Ik houd van dit proces, ik houd van schilderen…

Website: www.meldawibawa.nl

25-06-16
Marjan de Jonge “Aanschouwelijk onderwijs”. Peter heeft mijn opzet gebruikt om voor te doen hoe hij e.e.a. aanpakt. Vormen, vlekken, licht en donker. Hij danst over het doek, wat zijn ogen zien, doet zijn rechterhand. Peter, dank je wel voor deze “sublieme ervaring”.

20-03-16
Bij de opening van de tentoonstelling in Moddergat met werk van Sjoerd Jousma door Cees Booij:
‘Wat wel duidelijk is dat je na je opleiding je eigen weg moet zoeken, ook wij hebben ons moeten losmaken van de academie en de eigen weg gezocht. Op zoek naar jezelf, naar je eigen taal, je eigen beeld. Het scheppen van je eigen wereld in de schilderkunst gaat de rest van je leven duren. Denk aan Da Vinci die op einde van zijn leven zei dat hij het een beetje begon te begrijpen. Je komt er nooit helemaal achter.
Vergeet het nogal neerbuigende verhaal uit de krant en ga je eigen weg. Een vriend van me zei eens dat critici over het algemeen bezig zijn met hun eigen verhalen, hoe minder ze zien, des te groter de literaire inhoud.
Sjoerd , je bent een goede student van de Foudgumse school, een instituut dat me aan het hart ligt, niet vanwege het figuratieve, de basis die je er leert is belangrijk, dat is de academie zoals die vroeger was en weer moet worden. Niet om iedereen tot een realistisch kunstenaar op te voeden, echter om te leren zien dat de inspiratie gelegen is in de wereld om je heen, leer zien en waarnemen, leer materiaal en techniek, en doe dan wat je wilt, figuratief, abstract, non-figuratief of noem maar op. Bij een integere benadering zal altijd een integer beeld naar voren komen.
Je bent een schilder, dat schept verwachtingen. Ik zie het met vertrouwen tegemoet.’
Cees Booij

Z. Keihard werken, met de gebruikelijke’ ik leer het nooit’ – fase en dan toch weer tevreden naar huis! Dank Niels Smits van Burgst weer veel geleerd.

M. Erg leerzame dag!! Top masterclass van Niels! Heb wel weer heel veel geleerd!

04-02-16
Bouwine
IEDEREEN MAG ZIEN DAT IK OP DE FOUDGUMSE SCHOOL ZIT, DAAR BEN IK NAMELIJK TROTS OP!!

10-11-2015
Melda Wibawa over de Foudgumse School zie: www.meldawibawa.nl

31-10-2015
Blij dat ik iets meer weet over al die kunsttheorieën.

Want stel dat ik op een mooie lentemiddag bezig ben de laatste hand leggen aan een, volgens mij, niet onaardig landschapje en ik opeens merk dat de beroemde Plato over mijn schouder hoofdschuddend mijn schilderwerk staat te bekijken.
“Verspilde moeite”, mompelt hij, “Wat u schildert, bestaat helemaal niet, want de echte wereld, ik noem dat, om het voor u wat begrijpelijker te maken: de ideële wereld, heeft u immers nog nooit mogen aanschouwen.”
Ik kijk hem verbouwereerd aan en ik vergelijk mijn schilderij nog eens met het landschap voor ons.
“Snapt u dan niet wat ik bedoel?” gaat hij enigszins geërgerd verder. “Dat boerderijtje daar links, bijvoorbeeld, is maar een ontwerp, hoor, van een boerderij. Een boerderij is toch veel meer dan dat? Stel je voor dat alle boerderijen er zo uit zouden zien? Het is toch gewoon bedacht door een of andere architect die meende een boerderij te ontwerpen. En dat bedenksel schildert u dan weer na in de veronderstelling dat u een boerderij schildert. Wat heeft dat voor zin? Tja, als u niets anders te doen heeft…”
“Maar ik zie daar toch duidelijk een boerderij staan.” verdedig ik me.
Plato zucht bedroefd en roept ongeduldig uit: “Nee meneer, die ziet u niet!”
Ik raak geïrriteerd. Ik ben toch niet gek. Hij misschien?
Ook voor de heer Plato is de maat vol. Hij geeft het op. Het is onmogelijk met iemand te discussiëren met zo weinig verstand, zie ik hem denken.
“Kalispera, meneer de schilder”.

“Mimesis hierrr !”, klinkt het vanaf het landweggetje achter mij. Een hondje begint brutaal tussen mijn schilderspullen te snuffelen.
“Mimesis, niet zo eigenwijs. Kom bij de baas!”
Op een sukkeldrafje verschijnt zijn baasje.
“Neemt u me niet kwalijk, alstublieft, maar Mimesis is sinds onze verhuizing zo veranderd. Vroeger kon je hem honderd procent vertrouwen, maar de laatste tijd…”
Ik probeer “vriendjes” met Mimesis te worden door hem eens flink door zijn vacht te wrijven.
“Oh, pardon, Gombrich is mijn naam. Zegt u maar Ernst. Wat bent u aan het schilderen?”
Ik wijs naar het landschap met de boerderij voor ons.
“Oh, werkelijk? Maar dan wel met de nodige fantasie zeker, als ik zo vrij mag zijn op te merken.”
Voor de tweede maal die middag onderwerp ik verbaasd mijn werk aan een kritische blik.
“Ja, sorry,” begint Ernst, “ik bedoel het betonnen fietspad daar rechts. Daar heeft u een lieflijk landweggetje van gemaakt. En die energiecentrale in de verte staat er helemaal niet op. Of komt dat nog?”
Ik schud mijn hoofd.
“Het is immers het platteland”, antwoord ik.
“O juist ja. Maar voor mij staat “het platteland” meer voor verstedelijking en vooruitgang en zo, ziet u.”
Ik kroelde Mimesis nog maar eens in zijn nekvel.
Na nog een gefronste blik op mijn schilderij te hebben geworpen, nam Ernst snel afscheid.
“U moet les nemen, dan kon het best nog weleens wat worden met uw schilderkunsten. Goedemiddag. Mimesis, kom!”

“Good afternoon, old chap. My name is Goodman. Nelson Goodman. Nice painting you have there. I was just passing by.”
Het wordt druk hier, denk ik bezorgd.
“Leuk die boerderij zo in dat avondzonnetje. Mooie hooiberg. Oude waterput. Grote schuur met een rieten dak. Moestuintje. Helemaal af.” (vertaling is van mij)
Ik zoek op mijn schilderij wat hij bedoelt. Dat “avondzonnetje” is het licht van rond het middaguur. Die hooiberg moet die gele vlek op het groen van wat bomen op de achtergrond zijn. Een paar zwerfkeien lijken enigszins op een oude waterput. Het dak van de schuur bestaat uit gele dakpannen. Waar hij een moestuintje van gemaakt heeft, kan ik niet ontdekken.
“Dank u voor uw compliment,” zeg ik dan maar beleefd.
“You’re welcome. Have a nice day.”
En weg is hij al weer. Mij in de grootste verwarring achter latend.
Wat is er toch aan de hand? Ik heb toch gewoon een leuk, en volgens mij, goed gelijkend landschapje geschilderd? Dat is alles.
Rob van Duren

Esther, olieverf, 2015

Peter B. van Houten. Esther, olieverf, 2015

02-10-2015

Ik blijf naar het schilderij willen kijken! Peter B. van Houten mijn geweldige meester, ik heb zo veel geluk dat ik bij de De Foudgumse School de schilderkunst kan leren! Zo’n schilderij motiveert mij om te blijven oefenen te schilderen!

Melda

Zomeracademie John Verberk

Zomeracademie John Verberk

03-09-15

W. Het was weer heerlijk leerzaam in het Foudgumse bad.

06-07-15

Ik heb vandaag erg veel geleerd van John! Een erg leerzame dag.

Was een topdag ….. en morgen lekker nog een keer.

09-04-15

Verder wil ik even laten weten dat ik vandaag een fantastische middag heb gehad bij prof. Adriaans, wat een bevlogen man. Was echt een cadeautje.

M. Tot nu toe voelen de lessen als een warm bad. Elke week ga ik weer vol met ervaringen en kennis naar huis. Chapeau voor de Foudgumse School!

Marjan:
En wat was het weer een waanzinnig leuke dag. De groep gaat ook steeds fijner voelen. Ik ben een gelukkig mens.

Zwannie:
Beide oefeningen waren leuk en Peters feedback uiteraard leerzaam! Zo’n dag waar je energie van krijgt.

Melda Wibawa:
Het is altijd GEWELDIG in de Foudgumse School!!

Wat kan ik veel leren van de Foudgumse School! Ik kan zo veel kennis van de vakdocenten met plezier leren en toepassen op mijn werk, en toch heb ik ruimte om mijn eigen stijl te ontwikkelen!
Ik kijk er elke keer weer naar uit om naar school toe te gaan.

Model tekenen onder leiding van John Verberk

Model tekenen onder leiding van John Verberk

M. Ik voel me bevoorrecht dat ik deze opleiding mag doen.

Werkbespreking

Werkbespreking door Peter B. van Houten

Heel veel zin in. Ik vond het gisteren geweldig!

Modeltekenen bij gastdocent Marcel Duran

Modeltekenen bij gastdocent Marcel Duran

M. Leuke docenten, groep, sfeer en les. Dus in één woord: geweldig! Ik kijk er naar uit om zoveel kennis op het gebied van schilderen op te halen.

Niels Smits van Burgst

Het was zo leuk gisteren, geweldig! (Na de masterclass van Niels Smits van Burgst).

Kunstfilosofie Prof. dr. Pieter Adriaans

Kunstfilosofie
Prof. dr. Pieter Adriaans

A. Elke les leren we weer nieuwe dingen.

Sam Drukker

Y. Het was een toffe les.

W. Wat een bevlogen man, geweldig. (Na les Sam Drukker)

Materiaalkennis van gastdocent Cees Booij

Materiaalkennis van gastdocent Cees Booij

R. Heb alweer zin in volgende week.

Gastles Ben Rikken

Gastles Ben Rikken

Sjoerd Jousma: De Foudgumse School is bijzonder. De passie en het vakmanschap van de docenten inspireren en geven houvast tijdens je ontwikkeling als schilder. Waarnemen en vertalen, daar draait het om. Het is een school, maar niet schools. Dat spreekt me aan, De Foudgumse School is een aanrader als je serieus met je vak aan de slag wilt.

Les doek opspannen

Les doek opspannen