Hoe schilder je de weerspiegeling van een boot op het water?

• Hoe schilder je de plooien in iemands jas als hij zit?
  • Hoe schilder je de rug van iemand die bukt?
  • Hoe schilder je een krachtig portret?
  • Hoe schilder je zeggingskracht?

Techniek: daar begint het mee!

De Foudgumse School, de kleinste en noordelijkste academie voor de nieuwe schilderkunst, biedt een vijfjarige opleiding aan. Een driejarige basisopleiding en tweejarige Master voor vakstudenten beeldende kunst. Indien nodig vooraf gegaan door een vooropleiding van 1 of 2 jaar.

Kennismaking met De Foudgumse School
lesgeld € 300,- op zaterdagen van 9:30-12:00 uur.

Vooropleiding gedurende 1 of 2 jaar.Op grond van de resultaten in de vooropleiding wordt (in maart) bekeken of de student geschikt is om de vijfjarige opleiding te gaan volgen.
Lunchpauze 12.30 -13.30 uur

Basisopleiding 1e jaar
Op grond van de resultaten van het motivering/toelatingsgesprek of de vooropleiding, kan de student tot het 1e jaar worden toegelaten. Wanneer de resultaten onvoldoende zijn kan de studie, in ieder geval aan De Foudgumse School, niet worden voortgezet.
Lunchpauze 12.30 -13.30 uur

Basisopleiding 2e jaar
Op grond van de resultaten in het 1e jaar wordt de student tot het 2e jaar toegelaten. Wanneer de resultaten onvoldoende zijn kan de studie, in ieder geval aan De Foudgumse School, niet worden voortgezet.

Basisopleiding 3e jaar
Op grond van de resultaten in het 2e jaar wordt de student tot het 3e jaar toegelaten. Wanneer de resultaten onvoldoende zijn kan de studie, in ieder geval aan De Foudgumse School, niet worden voortgezet. In december en in maart van het 3e schooljaar krijgt de student een examenadvies.

Master
Na een eventuele vooropleiding duurt de complete opleiding aan De Foudgumse School vijf jaar. Drie jaar Basisopleiding en, na het 1e examen na drie jaar, met goed gevolg te hebben afgelegd, kun je wel/niet toestemming krijgen om de masterclass van twee jaar te volgen.
Op grond van de resultaten in het 5e jaar van de opleiding wordt in november / december door een commissie bestaande uit de vaste docent en artistiek directeur, de zakelijk directeur en enkele gastdocenten bekeken of de student in aanmerking komt voor het Foudgumse School Master-examen.
Master
Twee jaar 1 dag per week 30 dagen* = 60 dagdelen, 10.00 – 17.00 uur.

Master Extra
Voor oud Master-studenten die het Master-examen met goed gevolgd hebben afgelegd
1 dag per week 30 dagen* = 60 dagdelen, 10.00 – 17.00 uur.

Extra coaching na de opleiding door Peter B. van Houten
Op afspraak gedurende 2 uur € 200,-.
Duo (2 oudstudenten) coaching 2 uur € 300,-.
Opgave: mail@defoudgumseschool.nl
Vooraf over te maken op NL96RABO0307850331 t.n.v. Peter van Houten, Foudgum

Individuele coaching door Peter B. van Houten

Thuisstudie
Gemiddeld 2 tot 3 dagen per week
Toelating
Van de vakstudenten wordt al een zekere bekwaamheid en kennis van zaken verwacht en uiteraard de nodige gedrevenheid.
Maximaal 10 studenten per groep zodat iedere student individuele begeleiding en een persoonlijke benadering kan verwachten.
De kosten voor het toelatingsgesprek (ongeveer 45 minuten) zijn € 75,-.
Vooraf over te maken op NL96RABO0307850331 t.n.v. Peter van Houten, FoudgumLessen

• Compositie / Techniek / Waarneming
  • Stilleven / Portret / Landschap
  • Kunstbeschouwing / kunstfilosofie / Werkbespreking / Anatomie en Model/
  • Materiaalkennis
  • 3e jaar (vanaf 2016-2017) verzorgen eigen PR. waaronder o.a. het op de juiste manier aanleveren van foto’s.

EXAMENEISENKunstfilosofie
Kennis: Student heeft kennis van verschillende elementaire esthetische theorieën en hun verband met filosofische posities en hun ontwikkeling door de geschiedenis.Vaardigheden: Student kan zijn eigen positie als kunstenaar en zijn werk (en dat van anderen) analyseren en duiden in termen van deze esthetische en filosofische posities. In het derde jaar, voor 1 mei, levert de student een A4 kunstfilosofie in. Dit essay wordt beoordeeld door vakfilosoof van De Foudgumse School Prof. dr. Pieter Adriaans.Houding: Is bereid kritisch over eigen werk en dat van anderen te reflecteren en daar op basis van inhoudelijke argumenten, met respect voor de ander, een dialoog over aan te gaan.

Kunstgeschiedenis
Globale kennis van de kunstgeschiedenis.Anatomie, perspectief, compositie, vorm, kleur, toon en materiaalkennis
De student toont in zijn/haar werk kennis van anatomie, perspectief, compositie, vorm, kleur, toon en materiaalkennis.Examen
Het examen wordt afgenomen door de vaste docent Peter B. van Houten (artistiek directeur), Dinie Goedhart (zakelijk directeur) en drie gastdocenten. De student toont minimaal 8 werken die in overleg zijn uitgezocht. Aan het examen zijn kosten verbonden. Voor 2016 is dit € 75,-. Te voldoen 14 dagen voor het examen.Studenten van De Foudgumse School die gezakt zijn voor de driejarige opleiding kunnen zich éénmaal opnieuw inschrijven voor het derde schooljaar en opnieuw examen afleggen.Examententoonstelling

Van studenten die meewerken aan de examententoonstelling wordt in overleg met de student door de artistiek directeur, de zakelijk directeur met enkele gastdocenten werk voor de examententoonstelling uitgezocht.

De Foudgumse School hanteert een verticale groepsopbouw met maximaal 10 studenten per klas.
Meer informatie?
of telefoon: 0519-296219

Geen lessen in de schoolvakanties!
Zie ook de richtlijnen van het ministerie van O.C.W. en het rooster.
De Foudgumse School heeft het CRKBO keurmerk.
(Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs)